Tuesday, September 6, 2022

Bölden i Skogen | ACKS Sessionsrapport 1

  Under bar himmel vaknade sju vandrare under ölhuset i Via Harash. Kvällen innan hade de redan efter landning lärt känna varandra som Ylwa (Guardsman Fighter 1), Nisse (Corsair Fighter 1) och de tre prästerna Myra, Sir Kennet och Sir Matthias (Alla Priest Cleric 1). Under tiden de alla reste sig ifrån ölhusets källarrum blev de iakttagna av en gräslig ung man som snabbt anropade med fräsande röst "Vandrande, äventyrare till och med kanske? Ryktena måste ha spridigt sig långt så ni bör få veta att jag vet var ruinerna gömmer sig? Ge mig ett bra pris så leder jag er till platsen och hjälper er på resan.". Äventyrarna bet genast i kroken och den okarismatiske Sir Matthias (Priest Cleric 1) lyckades övertala mannen med ett lovande av tillräckligt med gott vin för att dricka sig nykter. Kort därefter ledde mannen 'Matthias' (NPC Fighter 1) som deras henchman dem nordöst mot ruinerna, men det tog inte lång tid förens de märkte att de var förföljda. Bakom dem dök upp två magiker från motsatta bakgrunder, Jasen (Eunuch Mage 1) och Zack (Battlemage Mage 1) som togs med på äventyret.(Man tackar inte nej till magi på sin sida!)
  Efter knappt mer än tre timmars skogsvandring så kunde de se något i samma riktning de färdades, en onaturligt rund och hög kulle där det endast växte gräs på. När de väl hade närmat sig kullen märkte de en rökpelare som steg bortom kullen och de såg att i sidan av kullen fanns där en onaturligt stor spricka. Sprickan vid närmre inspektion visade sig vara fyra meter hög och skapade en två meter bred öppning in i kullens ihåliga kärna. På insidan såg man att kullen var gjord av en mässings liknande metall och på insidan på golvets omkrets blottade Ylwas (Guardsman Fighter 1) lykta mysteriska symboler som enligt Jasen (Eunuch Mage 1) tillhör blandade gudar från olika regioner.
  Efter lite diskussion bestämde gruppen sig för att fortsätta in genom sprickan, där de fann förutom en välbevarad trädörr på andra sidan ett skelett som verkar en gång tillhört en mindre människoliknande varelse. Bakom dörren fanns ett rektangulärt rum med två statyer vända med sidoväggarna mot ryggen och längre in kunde man se två dörrar i statyernas riktningar. Jasen (Eunuch Mage 1) kvickt med sin stav snartade på golvet framgåendes och endast efter ett par steg tryckte han ned en platta som avfyrade två pilar från hål i statyernas halsar. Med hjälp av det lilla skelettet höll de plattorna nedtryckta och vandrade vidare, men inte före de inspekterade statyerna som första avbildade en stilig karl i rock och den andra en fullutrustad krigare med sågeggad yxa. Ylwa (Guardsman Fighter 1) efter noggrann lystring och försiktig öppning av den östra dörren blickade in i ett rektangulärt schakt med en stigande rökpelare som flydde genom ett galler i taket. Med blicken nedåt märkte hon även fyra meter nedanför brann en brasa med fem sandgula hominider med stora näsor och långa spetsiga öron som satt runt i rummet. Under tiden Ylwa spionerade på de gula vättarna så utforskade de andra i rummet mitt emot som visade sig vara ett lite större rum med golvet målat som ett schackbräde. När de klev in i rummet anropa en metallisk röst deras position på brädet som direkt väckte hominiderna till liv.
  Men det var inte det enda som märkte rösten, för snart när efter flög den norra dörren upp nere hos monsterna som snabbt flydde genom österut, en jättespindel precis tog sig genom dörr öppningen och var på uppgång när Ylwa (Guardsman Fighter 1) smällde igen sin då och Myra (Priest Cleric 1) och Matthias (NPC Fighter 1) kom och hjälpte hålla dörren stängd. Spindeln enkelt vräkte upp dörren och rusade in vilket ledde till en kamp på bakfoten när deras vapen inte lätt penetrerade spindelns exoskelett och den med sina giftiga gaddar lätt knockade Myra (Priest Cleric 1) till marken.
 Sekunderna där efter rusade Sir Kennet (Priest Cleric 1) och Sir Matthias (Priest Cleric 1) in i striden för att hjälpa till samtidigt som Jasen (Eunuch Mage 1) framkallade 4 sydländska bärsärkare och Nisse (Corsair Fighter 1) avfyrade en pil mot spindeln. Efter en magisk missil från Zack och taktiskt rörelse var spindeln inte med än en klump och Ylwa hjälpte Myra på fötterna som behövde magisk helning inom 24 timmar. Jasen skickade ner sina bärsärkar till vättarna men de blev snabbt köttfärs så gruppen bestämde sig att ta sig hem till byn och lindra sina sår innan något värre hände.


  Efter en vända inom Via Harash så hade de handlat ny utrustning och Myra (Priest Cleric 1) blivit läkt utav Klausis (Hennes vänstra hand gick dock inte att rädda), en vandrande klerik som var på väg mot borgen Altis Harash österut. Tillbaks till Ruinen! De tillsammans bestämde sig för att täcka gallret in till vättarna med hopp att de antingen skulle kvävas eller komma ut, och endast efter knappt tio minuter så öppnades dörren i bölden och 11 stridsredo vättar vällde ut. Direkt använde Jasen (Eunuch Mage 1) en trollformel för att fylla bulan med rök och Nisse (Corsair Fighter 1) hivade in en påtänd militäroljeflaska som sprängdes i en våg av flamma. När vågen passerat kunde man se en sista becksvart monster man springandes mot gruppen med 10 högar aska bakom sig, men efter en väl-placerad kniv utav Zack (Battlemage Mage 1) så föll han till marken som halv-aska.
  Direkt efter så rusade äventyrargruppen genom schack rummet och ut genom dörren norr där de direkt blev attackerade utav en flock på 10 mossiga råttor. Tack vare taktisk formation så blev striden mestadels ensidig då Kennet (Priest Cleric 1) föll till marken med en infekterad arm som behövdes amputeras på plats (vilket han bara bröstade men behöver vila ut i en månad). Därefter kvickt utforskade gruppen rummet österut vilket hade en trappa norrut och en till dörr österut vars bakom fanns en stor kista på en piedestal. Jasen ivrigt öppnade kistan och möttes av ett moln vittrande rök som sög livet ur honom på platts. Efter röken försvunnit så lyfte gruppen med sig kistan som var full med blandade rikedomar hemåt.

1 Jättespindel, 11 Gul-Vättar och 10 Mossråttor dräpta.
1440 guldmynt samlade

Våra Äventyrare:
 
Myra - Priest Cleric 1 - 346/1500 EXP
Ylwa - Guardsman Fighter 1 - 346/2000 EXP
Sir Kennet - Priest Cleric 1 - 346/1500 EXP
Nisse - Corsair Fighter 1 - 330/2000 EXP
Zack - Battlemage Mage 1 - 330/2500 EXP
Sir Matthias - Priest Cleric 1 - 260/1500 EXP
Henchmen:
Matthias - NPC Fighter 1 - 86/2000 EXP

De Döda:

Jasen, Eunuch Mage 1, Exp 0, Vittrad utav Gasfälla



Efterord:

Jag blev lyckligt överraskad av hur bra spelar gruppen presterade första sessionen även med begränsad OSR erfarenhet. Endast 2 downade och 1 död är inte illa för en första session med tanke på hur brutala tidiga levlar i old-school kan vara (Mer blod att spilla nästa session hehe). Även om det blev stökigt ibland och striderna kunde varigt lite snabbare så hade jag riktigt roligt och ser fram emot att få spela igen nu på söndag. De må vara noobs nu men det är bara en tidsfråga innan de blir rediga rock 'n rollas. 🤘
Detta var första sessionen av en Open-Table kampanj som kommer spelas på Spelens Hus i Malmö framöver. Om du skulle känna för att smaka på ACKS fokus på utforskning, blixtsnabb dödlig strid och organiskt rollspelande så är det bara att gå med i discord servern nedan och dyka upp på plats.

Discord: https://discord.gg/Tu9Z4y2Ud5

Annars var det för mig, jag tackar, bugar, dansar, rymmer.

- Peace, Linus aka Doof 













No comments:

Post a Comment

"Rufus' Hemfärd" Expiditionsrapport från Sista Solen 16/2 | AD&D 1e BTB

 Dag 36 i denna mytomspunna värld och vi beger oss tidigt iväg för att claima våra grottor som förhoppningsvis ska ha någon form av malm i s...